Send As SMS

woensdag, november 16, 2005

Medical Update #8, volgende check

Wanneer weet je dat je te vaak bij je huisarts komt? Als hij je uit een volle wachtkamer weet te pikken en zegt "meneer Stroo, komt u verder". Vanmiddag dus weer even een controle op de bloeddruk.

En de pillen waar ik zo positief over schreef, blijken hun werk ook gewoon goed te doen. Mijn bloeddruk was nu gedaald tot 145/85, een alleszins acceptabele stand.

Even ter vergelijking, ik heb het maar stilgehouden om niemand al te ongerust te maken, de bloeddruk toen ik op 22 oktober in de huisartsenpost zat, was 200/110. Bij een auto loopt dan de olie ongeveer uit het carter, geen wonder dat m'n oog gek deed.

Maar na dit goede nieuws kwam het slechte. Bij het bloedprikken van vorige week werd een te hoog niveau kalium aangetroffen: hyperkaliƫmie. Wat op zich heel vreemd is, omdat ten eerste m'n overige nierfuncties perfect waren en ten tweede de gebruikte medicijnen vanwege het vochtverwijderende karakter, eerder tot hypokaliƫmie (te laag niveau) zouden moeten lijden.

Nou blijkt echter dat als het bandje waarmee ze in eerste instantie je aders afklemmen, te laat verwijderd wordt, een te hoog kaliumgehalte kan worden aangetroffen. Dus zat er niets anders op om weer even naar het ziekenhuis te rijden voor een nieuw prikje. Na een uur belde m'n huisarts: alles was in orde.

Vind ik toch wel slordig van de bloedafnamedame. Als je iemand moet prikken en daarbij wordt op kalium gecontroleerd (ze had het papier gelezen en had het dus moeten weten), dan lijkt mij dat je extra let op dat bandje. Niet dus. Maar ik vanaf nu wel.

Maar alles ziet er dus goed uit, dus ik kan met een gerust hart naar Tanzania. Bijkomend voordeel van dit alles is dat ik steeds meer van het menselijk lichaam ga afweten.

Heb ook nog even een griepprik laten zetten. Vond de huisarts ietwat overdreven omdat ik niet tot de risicogroep behoorde. Heb hem verteld dat ik afgelopen jaar flink griep heb gehad en ik dat niet meer wil hebben. Bovendien vergoed m'n ziektekostenverzekering het. Dus waarom niet?

Labels: ,