Send As SMS

vrijdag, juni 02, 2006

I can see clearly now....

Ik was dat gezeur met die ogen meer dan zat en was al een tijdje van plan om bij een opticien langs te gaan. Vanavond had ik dan even de tijd en heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt.

Ik heb het verhaal uitgelegd en er werd begonnen met de meting. Eerst het automatische apparaat waar inderdaad nauwelijks iets zinnigs kwam. Daarna de meer intelligente metingen met allerlei voorzetglaasjes.

Ik moet de goede man tot wanhoop hebben gedreven, want waar ik geen verschil had hoeven zien, zag ik het wel enzovoorts. De conclusie was dat ik wel erg kritisch was op mijn zichtsveld.

Uiteindelijk werd er aan de hand van de uitkomsten een proefbrilletje in elkaar gezet, ik ging achter in de winkel staan en keek naar de boekenwinkel aan de overzijde. En een wereld ging voor me open. Zo scherp had ik het nog nooit gezien. Ik wist meteen dat ik dit voor altijd wilde.

De sterkte viel heel erg mee. Links -0,5, rechts -0,75. En met dat resultaat. Met ook gelijk een uitleg over de reactie van de oogarts. Zonder bril is mijn gezicht zo rond de 100%, meer dan gemiddeld en dus helemaal in orde.

Echter, mijn ogen hebben meer capaciteit dan die 100%, kunnen tot zo'n 150% en het enige wat ze tegenhield was die kleine correctie van -0,5 en -0,75. Het was de opticien opgevallen dat ik nogal m'n ogen dichtkneep en vermoedelijk heb ik zo de afwijking kunnen compenseren en zijn alleen de spieren van m'n rechteroog wat weerbarstiger dan die van m'n linker.

Dat zou meteen verklaren waarom de problemen groter worden bij vermoeidheid.

En toen kon ik natuurlijk besluiten om er nog eens over na te denken, want ik kan ook prima functioneren zonder bril. Maar wat ik had gezien was zo mooi, dat wil ik iedere dag. En niet alleen maar in de auto. Dus heb ik het besluit genomen om een bril te gaan dragen en dan ook maar gelijk een goede, omdat ik niet denk dat ik die nog ooit ga afzetten.

Het is een Eschenbach bril geworden. Van Titanflex. Gemaakt van titanium en zo flexibel dat je hem in allerlei standen kunt vouwen waarna hij precies in de oude vorm terugkomt. Da's pas handig.

Op zich een redelijk onopvallend brilletje en da's ook precies wat bij me past. Niet zo'n designer ontwerp, maar gewoon een normaal ontwerp. Eigenlijk valt het niet eens op dat ik een bril opheb. Zoals gezegd, precies wat bij me past. Ik ben niet zo'n fan van foto's van mezelf, maar bij deze beloof ik een foto mét en zónder bril.

En hoewel ik voor een klein bedrag er een zonnebril op sterkte bijkrijg, heb ik toch maar gekozen voor meekleurende glazen. De zonnebril krijgt speciale glazen voor een vergroot contrast, speciaal voor autorijden.

Een titanium bril van een bekend merk, kunststof glazen, ontspiegeld, meekleurend.... wauw, je zet een mooie all-in vakantie voor twee personen in Turkije op je neus. Maar zoals gezegd, ik zie twee keer beter, dus het is een mooi offer.

Over twee weken is hij klaar. Tot die tijd moet ik nog even vooruit met m'n zicht van "slechts" 100%.

Labels:

8 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Helaas voor de opticien in de familie LOL
Goed dat ze er nu achter zijn. Nu heb je er hopelijk geen last meer van.

10:09 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ik hoop voor jou dat je net zo enthousiast blijft als je nu bent.
Ik zou er heel wat voor over hebben om weer zonder bril door het leven te gaan, helaas kan ik niet zonder, omdat ik dan geen letter kan lezen.

10:19 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

150%??? Schiet mij maar lek... Hoe kan je nou zo goed zien? Maar vergeet één ding niet, het begint bij -0,5...

10:26 p.m.  
Blogger liszha said...

Gelukkig dat je er achter bent hoe het nu zit. Ik zou bijna zeggen gefeliciteerd.

11:36 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wauw dus je hebt eigenlijk hele goede ogen? Maar ik weet hoe het is als je ineens nog meer ziet, dan lijkt de grond toch een stukje dichterbij. ;-)
Ik ben benieuwd!

7:57 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

zal best kek staan zo'n brilletje! soms is een bril nodig om echt goed te zien, ik heb er al een tijdje een maar ben er nu pas aan gewend en zie dingen die me eerder niet waren opgevallen!
liefs en een goed weekend!
xxx

8:34 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Da's een handige bril, daar kun je op gaan zitten en staan zonder problemen. 8)

Gelukkig dat het probleem nu verholpen lijkt. Ik had bij de laatste meting links +0.50 en rechts +0.25. Daar kreeg ik nog lenzen voor ook, nou ja die mocht ik kopen. Oja de sterkte 0.25 hadden ze niet eens toen gaven ze voor dat oog ook gewoon 0.50. :-/ (erg vreemd) Nou met lenzen zag ik ineens slechter dan eerst, vanwege de irritatie op mijn ogen. Ik doe voortaan maar weer zonder. ;)

2:05 a.m.  
Blogger PeterS said...

@Hette: ik hoop van niet.

@Zr.Jee: we zullen zien. Maar gelukkig heb ik die bril niet nodig, dus kan ik hem ook wel eens thuislaten.

@Zinned: Tja, ben niet voor niets voorwaartse waarnemer geweest :-)

@Lisette: hartelijk bedankt.

@Olijfje: de grond een stuk dichterbij... zo heb ik het nog niet bekeken.

@Jackie: je gaat scherper zien, je hebt helemaal geen digitale tv nodig op die manier.

11:37 a.m.  

Een reactie posten

<< Home